Varför snurrar mikrovågsugnstallriken?

Mikrovågsugnen är en fantastisk hushållsapparat som underlättar livet för många. Faktum är att den uppfanns av en slump och att det faktiskt tog ett tag innan dess genomslag på marknaden kom. Men idag är det väldigt svårt att tänka sig ett liv utan mikrovågsugnen. Detta trots att ugnen numera kritiseras av experter som menar att den inte är bra för vår hälsa.

Mikrovågsugnar har blivit en populär hushållsapparat på grund av den bekvämlighet de erbjuder och hur snabbt det går att laga eller värma mat. En av funktionerna men mikrovågsugnen som har förbryllat människor är den snurrande tallriken som man placerar det man vill värma upp på. Många har undrat varför tallriken roterar, speciellt eftersom många maträtter kan tillagas utan att det behövs en snurrande tallrik. Har du också undrat varför denna tallrik roterar? Vi på Hemprodukter har tagit reda på svaret!

Vad är den roterande tallrikens funktion?

1. Jämn uppvärmning

Snurrplattan har en avgörande funktion i mikrovågsugnen eftersom den ser till att maten värms upp jämnt. Om tallriken inte roterade skulle mikrovågsugnen bara värma maten från ena sidan och lämna den andra sidan kall. Rotationen säkerställer därmed att alla sidor av maten utsätts för mikrovågsugnens strålar vilket resulterar i jämnt tillagad mat.

2. Minska så kallade hot spots

Utan den roterande tallriken skulle vad som kan kallas för heta fläckar i maten utvecklas. Med detta menas att vissa områden värms upp mer än andra på grund av mikrovågornas våglängd vilket kan orsaka hot spots. Genom att tallriken roterar sprids dessa heta punkter ut mer jämnt vilket ger ett bättre slutresultat.

3. Förhindra överkokning

En annan fördel med den roterande plattan är att den förhindrar överkokning. Maten absorberar mikrovågorna bättre när tallriken roterar vilket gör att tillagningen går snabbare. Om tallriken inte snurrade skulle mikrovågorna behöva arbeta hårdare och skulle överkoka vissa delar av maten vilket kan göra den torr och med en gummiliknande konsistens.

4. Fuktfördelning

Tallrikens rotation hjälper också till att fördela fukten jämnt i maten. När tallriken snurrar fördelas fukten i maten jämnt vilket ger ett bättre resultat.

 

Den roterande tallriken är inte bara är en funktion för att underhålla och förvirra oss medan vi väntar på att vår mat ska värmas upp utan den spelar också en avgörande roll i att säkerställa att vår mat värms upp jämnt och tillagas till perfektion. Det förhindrar överkokning, fördelar fukt jämnt och minskar heta fläckar i maten. Att förstå varför plattan snurrar inuti mikrovågsugnen kan hjälpa oss att inse hur mycket tanke och ingenjörskonst som går åt till utformningen av vardagliga hushållsapparater.

Är mikron säker: