Varför luktar det illa i kylen?

Du har ett vackert kök och håller det städat och fint. Ändå är det något som får dig och andra att undvika detta rum. Det luktar illa från kylen! Varje gång dörren öppnas så kommer det en hemsk lukt som får magen att vända sig ut och in. Vad är det som har hänt och vad kan du göra åt saken?

Kylskåpet kan lukta hemskt av en mängd olika anledningar som till exempel skämd eller utgången mat, spill och tillväxt av bakterier och mögel. När maten får stå kvar i kylen för länge kan den börja ruttna och frigöra gaser och lukter som kan dröja sig kvar och sprida sig till andra livsmedel i kylen. Spill och läckage kan också skapa grogrund för bakterier och mögel vilket kan leda till obehagliga lukter.

Redan när du köper ett kyl och frys paket bör du betänka hur du ska undvika denna utveckling. Du behöver förstås inte köpa en ny kyl för att få bort lukten. Börja med att göra detta:

När du har fått det rent och fint i din kyl igen är det dags att göra insatser för att detta ska bestå. Vi ska ta en titt på hur du kan undvika att det börjar lukta illa igen…

Här är 5 tips för hur du undviker dålig lukt i kylen

1. Rengör kylen regelbundet: Regelbunden rengöring är nyckeln till att kylen ska lukta fräscht. Torka upp spill och läckor omedelbart och rengör insidan av kylskåpet med ett milt rengöringsmedel eller bakpulver och vattenlösning minst en gång i månaden.

2. Förvara mat på rätt sätt: Korrekt förvaring av mat kan hjälpa till att förhindra lukter och föroreningar i kylen. Det är också viktigt för hälsan att förvara mat på rätt sätt. Förvara rått kött och fisk i lufttäta behållare på den lägsta hyllan och förvara frukt och grönsaker i krispiga lådan.

kyl lukt
Lär dig förvara maten på rätt sätt så slipper du lukten!

3. Kontrollera utgångsdatum: Ta för vana att kontrollera utgångsdatum på matvaror innan du förvarar dem i kylen. Kassera all utgången eller skämd mat omedelbart för att förhindra spridning av bakterier och lukt.

4. Ha bakpulver i kylen: Bakpulver är en naturlig luktneutraliserare som kan hjälpa till att absorbera lukter i kylen. Placera en öppen skål eller kanske liten ask med bakpulver i kylen för att neutralisera eventuella oönskade lukter.

bakpulver
Bakpulver och vinäger är produkter du kan använda för att hålla rent i din kyl!

5. Använd lufttäta behållare: Att använda lufttäta behållare kan hjälpa till att förhindra att lukter sprids i hela kylen. Förvara matrester och andra livsmedel i lufttäta behållare för att hålla dem fräscha och förhindra korskontaminering.

Regelbunden städning, korrekt förvaring av mat, kontroll av utgångsdatum, bakpulver och lufttäta behållare kan förhindra dålig lukt i kylen. Det är framförallt viktigt att torka av regelbundet. Genom att följa dessa tips kan du hålla ditt kylskåp fräscht och rent utan äcklig lukt.