Vad är squalane och varför är det en viktig ingrediens i handdesinfektionsmedel?

Handdesinfektionsmedel har blivit en viktig produkt i vårt dagliga liv sedan covid-19-pandemin. Under pandemin rekommenderade Världshälsoorganisationen (WHO) handhygien som ett steg för att förhindra spridning av viruset. Korrekt handhygien innebär först och främst att tvätta händerna med tvål och vatten, men när detta inte finns tillgängligt rekommenderas det att använda handsprit. Effektiviteten av handdesinfektionsmedel beror på ingredienserna den innehåller.

Att läsa en handsprits innehållsförteckning kan vara svårt när man inte känner till alla ingredienser och inte heller vet vad de är bra för. En av de allra viktigaste ingredienserna i många handdesinfektionsmedel är squalane. Men många vet inte vad detta är eller varför det är viktigt. För att du ska kunna köpa handesinfektion som du vet vad den innehåller och varför har vi tagit reda på all nödvändig fakta om squalane.

Vad är ämnet squalane?

Squalane är en naturlig organisk förening som vanligtvis finns i människors talg (olja) men även i olika växter. Det är en mättad fettsyra med hög molekylvikt och en färglös, luktfri och giftfri vätska. Squalane har mjukgörande och fuktgivande egenskaper vilket gör den till en idealisk ingrediens i kostmetik och hudvårdsprodukter.

person holding clear bottle

Varför är squalane en viktig ingrediens i handdesinfektionsmedel?

1. Det hjälper till att återfukta huden

Ett av huvudproblemen med frekvent användning av handsprit är att det kan orsaka torrhet och irritation. Alkoholen i handdesinfektionsmedlet påverkar hudens naturliga oljor vilket leder till torrhet och sprickbildning. Squalane är till för att hålla huden återfuktad och förhindra att den torkar ut.

2. Det irriterar inte huden

Squalane är skonsamt för huden vilket gör det till en idealisk ingrediens i handdesinfektionsmedel. Denna egenskap är särskilt viktigt för personer med känslig hud som ofta kan uppleva irritation eller allergiska reaktioner av några av de andra ingredienserna som vanligtvis finns i handdesinfektionsmedel.

3. Det har antimikrobiella egenskaper

Squalane har antimikrobiella egenskaper som hjälper till att döda bakterier som kan orsaka infektioner. Det är effektivt mot ett brett spektrum av bakterier, inklusive E. Coli och Staphylococcus Aureus.

4. Det är en naturlig ingrediens

Squalane är en naturlig ingrediens som kan utvinnas från olivolja, sockerrör och andra växtkällor. Det är ett mer hållbart och miljövänligt alternativ jämfört med de syntetiska ingredienser som vanligtvis används i handdesinfektionsmedel.

Ytterligare fakta relaterade till varför squalane är en viktig ingrediens i handdesinfektionsmedel:

Fakta Förklaring
Squalane är ett naturligt mjukgörande medel Den bildar en skyddande barriär på huden, förhindrar torrhet och håller huden mjuk och smidig.
Det kan förhindra hudskador Frekvent användning av handsprit kan leda till skador på huden men squalane hjälper att skydda huden från skadliga miljöfaktorer.
Det har anti-aging egenskaper Squalane hjälper till att minska uppkomsten av rynkor och fina linjer vilket gör det till en populär ingrediens i anti-aging hudvårdsprodukter.
Det absorberas lätt av huden Squalane absorberas lätt av huden vilket gör det till en idealisk ingrediens i snabbabsorberande hudvårdsprodukter.
Det är allergivänligt Squalane är skonsamt och hypoallergent och därmed idealisk för personer med känslig hud.
Det är en hållbar ingrediens Squalane kommer från hållbara källor vilket gör det till ett miljövänligt alternativ jämfört med syntetiska ingredienser.
Det är säkert att använda på olika hudtyper Squalane är säkert att använda på alla hudtyper, inklusive fet, torr och kombinerad hud.

 

Squalane en viktig ingrediens i handdesinfektionsmedel på grund av dess fuktgivande egenskaper, skonsamma natur, antimikrobiella egenskaper och naturliga ursprung. Det hjälper till att hålla huden återfuktad och förhindrar torrhet och sprickbildning samtidigt som det dödar bakterier. Squalane är ett mer hållbart och miljövänligt alternativ och det är säkert att använda på alla hudtyper. Därför är det en viktig ingrediens i handdesinfektionsmedel. Kontrollera om det squalane finns i ditt handdesinfektionsmedel också.

Om du vill läsa mer om den här typen av handhygiensprodukter så kan du göra det här och även ta en titt på vilka produkter som kan anses vara de bästa här.

Vad finns egentligen i handdesinfektionsmedel: