Välj rätt villalarm till ditt hem

Hur ska du skydda ditt hem mot intrång?  Det här är en fråga som varje svensk villaägare ställer sig för det är knappast så att inbrotten i Sverige är på nedgång. Enligt Brå så kunde man år 2015 se en ökning på cirka 2 procent av bostadsinbrott jämfört med året innan och det här är inte en trend som tycks vända. Men hur ska du välja rätt villalarm och kommer larmet verkligen att mota tjuven i dörren?

Om du vill sova lugnt, hemma och borta, så kan det vara klokt att investera i ett huslarm som kommer från ett rekommenderat och certifierat bolag som Svenska Alarm som kan erbjuda lösningar som är ekonomiska och mycket effektiva. Kan man stoppa tjuven innan han eller hon ens har nått ytterdörren så är det en fördel men det finns förstås en hel del att tänka på innan man väljer villa larm och här ska vi se lite närmre på viktiga punkter så att du lättare kan komma fram till vad som kommer att passa just ditt hem.

Syftet med villalarm

Det låter kanske självklart. Syftet med villalarm är förstås att stoppa inbrott! Ja, det främsta syftet med hemlarm är att helt och hållet undvika att få besök av den oinbjudne men om detta ändå händer så finns det fördelar med att ha ett larm för villan. Några av dessa är:

  • Tjuven kan bli så pass stressad av det höga ljudet att enbart en del plockas med för snabb flykt.
  • Då man har larmet kopplat till väktartjänst så kanske väktarna hinner komma fram innan tjuven har lämnat fastigheten.
  • Om tjuven har gjort hål i fönster eller vägg så kan en väktartjänst eller grannar se till att täta så att det inte regnar in eller snöar in i hemmet då man fortsatt är borta på semester.
  • Grannar eller väktare som dyker upp kan leda till att inbrottet avbryts.
  • Har man hemlarm med kamera så finns det bevis i det fall att man faktiskt får tag i en misstänkt vilket kan vara en stor fördel.

Det finns statistik från försäkringsbolaget Folksam som visar att villor utan larm löper 22 procents högre risk för inbrott. Har man villalarmet på plats så är det alltså så att man gör något som kan få goda konsekvenser för den hemförsäkring som man har. Det här ska man kolla upp med det bolag som man får försäkringen för.

Installation och hantering

Det är viktigt att man väljer ett larm som är enkelt att installera och sedan att hantera. Man bör få hjälp med installationen av det larmföretag som säljer hårdvara och eventuell övervakningstjänst. När man installerar så ska man tänka på saker som om larmet kommer att vara väl synligt. Många gånger så kan det räcka med att ha en kamera som syns tydligt och som får tjuven att tänka till innan inbrottet påbörjas.

villalarm
Välj ett villalarm som är enkelt att hantera!

Man kan också välja enheter som avger ordentligt oljud och som även är kopplade till lampor med starkt ljus som lyser upp entré och trädgård. Det här är också sådant som har avskräckande effekt. När man får professionell hjälp med installation så kommer larmet att hamna på rätt plats. Gör man detta själv så är det viktigt att betänka hur position kan påverka händelseförlopp.

Det finns förstås larm utan abonnemang där man helt litar på att oljud och ljus ska vara nog för att tjuvar ska hålla sig borta. Det här kan fungera bra då man har god samverkan med grannar och även använder sig av kamera med mikrofon som man kan tala igenom via en mobil enhet. Ett billigt hemmalarm behöver inte vara sämre än ett dyrt men man ska förstås betänka vilka fördelar man kan få då det finns folk som är redo att rycka ut när någon försöker ta sig in i villan.

Kostnader

Hur mycket man kan tänka sig att lägga ner på ett bra villalarm varierar förstås. En del tycker att det är helt normalt att lägga flera tusen kronor per månad på säkerheten och det kan kanske vara försvarbart om man har ett hem som är särskilt attraktivt för inbrott. För några hundralappar per månad så ska man kunna få ett hemlarm som är så pass effektivt att tjuven rentav kan bli sjuk av att befinna sig i det oljud som uppstår.

Man kan också välja ett huslarm som kanske kostar lite mer men som man sedan själv styr över och som är utan abonnemang. Här kan det vara så att man har flera olika element som samverkar så att man får den perfekta skrämseltekniken och även övervakning samt inspelning av det som händer vid och i huset då man är borta.

Med innovation så kan det faktiskt vara så att larmet gör den stora skillnaden mellan förlust av saker som man aldrig kan få igen och ett hem som är totalt orört trots att tjuven tog sig genom dörren. Ta bara en titt på denna film från en butik i Dublin där man använde sig av ett röklarm vilket visade sig vara mycket effektivt.

Det här är ett larm som inte alls behöver kosta mycket och som man gott kan fundera på för sommarstugan, villan eller kanske för annan lokal som man vill hålla säker mot inbrott.

Gör det egentligen någon skillnad?

Det finns en hel del diskussioner omkring huruvida ett larm egentligen gör någon skillnad. Vem har inte hört en bil stå och yla utan att höja ett ögonbryn? Här är en viktig punkt att notera att ett larm faktiskt stressar tjuven. När det inte finns något larm så kan tjuven ta mer tid på sig och till exempel gå igenom källare och hitta gömställen. När det måste gå snabbt så betyder det att det mesta trots allt förblir orört, detta även om väktare och polis inte lyckas fånga gärningsmannen på plats. Man slipper helt enkelt en stor del av den vandalism som kan gå hand i hand med ett inbrott i villan.

En annan sak som vi måste ta upp är att det numera inte är så ovanligt med inbrott då man är hemma. Det här är ju minst sagt obehagligt. Om man har ett villalarm som går igång då man ligger och sover eller kanske befinner sig ute i trädgården så blir man ju genast varnad om vad som händer. Det här gör att man kan sätta sig i säkerhet och genast se till att få hjälp.

Annat som du kan göra för att skydda ditt hem

Det finns mer som du kan göra för att skydda ditt hem. Ett villalarm är en bra sak som då du väljer rätt både bidrar till högre säkerhet och till en bättre känsla då du är bortrest eller på jobbet. Men det finns annat som också kan leda till ökad trygghet i hemmet.

  • Fönstergaller och dörrgaller – Det här är något som blir alltmer viktigt att investera i. Tyvärr så tycks det vara så att tjuvar numera inte drar sig för att klättra in genom fönster, inte ens när man är hemma. Har man fönstergaller så går det inte att ta sig in denna väg och man ökar även säkerhet för barn på övervåningen som kanske får för sig att se på utsikten från fönsterkarmen. En gallergrind har en liknande effekt men man ska förstås se till att man installerar ett dörrgaller som är massivt och med ett lås som är svårt att forcera.

fönstergaller

  • Säkerhetsdörr – Med en säkerhetsdörr så blir det svårare för tjuven att ens ta sig in och det kan ta så mycket tid att dörren tillsammans med ett bra hemmalarm leder till att tjuven ger upp.
  • Insynsskydd fönster – Om det finns mycket av högt värde i hemmet så är det heller inte så dumt med insynsskydd fönster täcks av. Fönsterskydd gör att tjuven inte ser om det finns god anledning till att ta sig in eller inte.
  • Bra dörrar– Man kan faktiskt använda sig av bra dörrar som ståldörrar på olika platser. En källardörr som är svår att ta sig in genom bidrar till ett bättre skydd och man kan tänka på samma sätt för förråd som kanske är fristående men som ändå ses som attraktiva för tjuvar som är ute efter trädgårdsmaskiner och däck.

Med en säkerhetsdörr så får man inte bara ett högre skydd mot inbrott. Den kan också verka ljudisolerande.

Ska du installera ett larm i villan?

Det mesta pekar mot att du bör investera i ett bra hemlarm. Välj ett villalarm från ett seriöst och rekommenderat larmföretag. Välj en modell som du upplever att du kan hantera och se till att du gör andra saker som att installera en säkerhetsdörr och samverka med grannar för att säkra ditt hem så gott som det går.

Lycka till med en fortsatt säker och trivsam hemmiljö!