Vad ska jag ha i mitt första hjälpen-kit?

Oavsett om du ska ut i naturen och vandra eller campa eller om du bara ska stanna hemma är det viktigt att ha en välsorterad första hjälpen-låda för att vara förberedd på olika skador och olyckor som kan inträffa. En första hjälpen-låda kan vara ett avgörande verktyg för att behandla skador och sjukdomar innan medicinsk hjälp anländer till platsen. Men vad exakt ska du ha i din första hjälpen-låda?

1. Grundläggande första hjälpen-kit:

Ett grundläggande första hjälpen-kit bör innehålla självhäftande bandage, antiseptiska våtservetter, gasbindor, medicinsk tejp och sax. Dessa föremål är nödvändiga för att behandla mindre sår som skärsår och skrapsår och andra mindre skador.

 

2. Nödvändiga mediciner för första hjälpen-lådan:

Ditt första hjälpen-kit bör också innefatta mediciner som smärtstillande, antihistaminer och antiinflammatoriska läkemedel. Mediciner för orolig mage och diarré är också bra att ha till hands. Tänk dock på om någon medicin måste vara i kyl och frys efter att ha öppnats. Då kan du inte ha den liggandes i ditt kit i en byrå i badrummet!

3. Nödverktyg:

Nödverktyg som en ficklampa, visselpipa och ett multiverktyg bör också inkluderas i ditt första hjälpen-kit. Multiverktyget ska ha ett knivblad, en tång, en såg och andra användbara verktyg som kan komma väl till pass i nödsituationer.

4. Övriga produkter att inkludera:

Övriga produkter som krämer och salvor mot brännskada, insektsbett och stick bör också ingå, och även hydrokortisonkräm är bra att ha. Dessa produkter är nödvändiga för att behandla mindre brännskador, bett och stick.

 

Person Applying Bandage on Another Person's Hand

Vad ska jag ha i mitt första hjälpen-kit?

Viktigt Läkemedel Nödverktyg Övriga produkter
Klisterbindor Smärtstillande Ficklampa Kräm eller salva för brännskador
Gasbindor Antihistaminer Visselpipa Kräm eller salva för insektsbett/stick
Medicinstejp Antiinflammatoriska läkemedel Multiverktyg Hydrokortisonkräm
Sax Läkemedel mot magbesvär/diarré

Se alltid till att hålla koll på vad som finns i ditt första hjälpen-kit och uppdatera det med jämna mellanrum. Det kan vara en lättnad i en nödsituation eller när man är ute i nturen att veta att man har viss kontroll på situationen och kan hantera olika saker som kan uppkomma. Säkerheten och hälsan måste alltid gå först och se därför till att din första hjälpen-låda innehåller allt som behövs.