Vad säger polisen om mopedbilar?

Det är lätt att imponeras av mopedbilar. De är snygga och ser faktiskt riktigt kul ut. Men samtidigt så har jag mina undringar. Som bilist så kan man ju undra hur det egentligen går då det dyker upp fordon som ser ut som bilar men kör i samma takt som mopeder.

mopedbil

Jag ringde till polisen för att få veta lite mer…

Polisen visste inte riktigt vad de skulle säga

När jag frågade polisens pressavdelning om jag kunde få lite information om mopedbilarnas säkerhet så tog det tid att få svar. En mycket trevlig polis ringde till sist upp mig. Han berättade att frågan hade bollats omkring och ingen ville ta i den. Ingen ville ge mig svar på min fråga helt enkelt för att man inte var helt säkra på hur den skulle besvaras.

Polisen som jag pratade med, som inte vill dela med sig av namn och polisstation här på bloggen, sade att han personligen upplever att både mopedbilar och EPA-traktorer är farliga i trafiken. Men det är inget som han säger som polis utan som förälder och morförälder.

Fler olyckor med mopedbilar

Det tycks dock finnas indikationer om att mopedbilarna och a-traktorer råkar ut för fler olyckor. Det skulle kunna bero på att de skapar lite oreda och blir till stoppklossar då de rör sig i trafik på större vägar. Det kan upplevas som förvirrande då du kommer körande i en bil och snabbt kommer ikapp mopedbilen som inte kör så fort.

Detta även då varningstriangeln på mopedbilen syns tydligt.

Polisen som jag pratade med nämnde också det att en mopedbil inte ger så gott skydd som man kan tro. Det är ju i stort sett en moped med en huva som är gjord av ett mycket lätt material. Även om säkerhetsbältet är på så kan det gå illa om det sker en olycka.

Samtidigt så underströk han att detta fordon är godkänt och fullt lagligt i Sverige. Men han hade inte gett det till sina barn eller barnbarn.

Polisens tips för dig som vill köra mopedbil

Polisens tips för dig som vill köra mopedbil är att undvika att krocka! Ja, han sade faktiskt så men skrattade lite samtidigt. Det är förstås otroligt viktigt att lära sig mer om hur man får köra med mopedbilen, och att inte vistas med den på motorleder där det är förbjudet att köra.

En smått negativ inställning

Polisen som jag pratade med hade alltså en smått negativ inställning till mopedbilar och EPA-traktorer rent privat. Jag vet inte om de här åsikterna kommer av jobbet som polis och insikt i de olyckor som sker eller på en personlig inställning till den här typen av fordon.

Men jag tycker ändå att det var intressant att höra en polis syn på saken både som polis och som privatperson. Som polis var det alltså att det är fullt lagligt och okej med mopedbilen, och som privatperson stod det klart att det här är ett fordon som han själv hade undvikit till sina egna barn.

Jag tackade polisen för kommentaren och önskade honom en dag fri från brott!