Vad är ett tyngdtäcke?

En god natts sömn är viktigt för oss alla. Saker som kan förbättra sömnen är bland annat att undvika skärmar kvällstid, träning och ett svalt och mörkt rum. Men även vilket täcke du använder kan ha betydelse för din sömn.

Under årens lopp har täcken och filtar blivit integrerade delar av våra dagliga liv, inte bara för att hålla oss varma och bekväma utan också för att hjälpa oss att komma till ro. Tillverkare av täcken kommer ständigt på nya och innovativa sätt att förbättra effektiviteten av dessa produkter och tyngdtäcken är inget undantag. Så, vad är ett tyngdtäcke och vilka fördelar erbjuder det?

Vad är ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke är ett täcke med inbyggda vikter designat för att ge en tröstande och lugnande effekt till sina användare. Till skillnad från traditionella täcken är tyngdtäcken fyllda med små pärlor som applicerar ett mjukt och lugnande tryck jämnt över kroppen vilket efterliknar känslan av en försiktig kram.

Tyngda täcken har funnits ett tag, men idén bakom tyngdtäcket kom från en stressreducerande teknik som på engelska kallas Deep Pressure Stimulation (DPS). Denna teknik hjälper att minska ångest och stress genom att applicera ett jämnt tryck på kroppen, lugna nervsystemet och frigöra en signalsubstans kallad serotonin som hjälper kroppen att koppla av och främjar sömn.

Fördelar med att använda ett tyngdtäcke:

1. Förbättrar sömnkvaliteten: Den tröstande och lugnande effekten av ett tyngdtäcke hjälper användaren att somna fortare och att uppnå en mer rofylld och oavbruten sömn vilket i sin tur leder till en djupare och mer uppvilande sömn.

2. Minskar ångest och stress: Det jämna trycket från ett tyngdtäcke stimulerar nervsystemet att frigöra serotonin vilket främjar avslappning och hjälper till att minska ångest och stress.

3. Hjälpmedel vid sensoriska bearbetningsstörningar: Personer med sensoriska bearbetningsstörningar, såsom personer med autismspektrumtillstånd, upplever ofta svårigheter att bearbeta sensoriska intryck. För dessa personer kan det jämna och milda trycket från ett tyngdtäcke underlätta den sensoriska bearbetningen och ge en lugnande effekt.

4. Lindrar kronisk smärta: Tyngdtäckets inbyggda vikter utövar ett måttligt tryck på leder och muskler vilket ger lindring till personer med kroniska smärttillstånd som fibromyalgi, artrit och ischias.

Fakta och funktioner:

• Designat för att ge komfort och lugnande effekt

• Efterliknar känslan av en mjuk kram

• Förbättrar sömnkvaliteten

• Minskar oro och stress

• Hjälper vid sensoriska bearbetningsstörningar

• Lindrar kronisk smärta

De senaste åren har tyngdtäcken blivit alltmer populära och många användare rapporterar om dess fördelar. Från att lindra kronisk smärta till att främja vilsam sömn, tyngdtäcken erbjuder en lugnande och tröstande effekt. De finns i olika storlekar, färger och vikter vilket gör dem perfekta för nästan alla som söker en bättre sömnupplevelse. Om du kämpar med sömn eller ångest kan en investering i ett tyngdtäcke vara den perfekta lösningen för dig.