Det kan finnas olika skäl till att du vill slipa upp ett golv. Kanske har du just insett att det finns ett trägolv därunder plastmattan och nu drömmer du om en känsla av 1800-tals slott. Det är väl bara att hyra en slipmaskin och dra igång, eller?
Innan vi ens går in på vad det innebär att slipa golv själv ska du veta att summan av kardemumman av denna artikel är att du bör välja prisvärd golvslipning i Stockholm och andra svenska städer av proffs. Om du inte är en person som älskar att pyssla, göra om, köpa nytt dyrt material och göra om igen är golvslipningen inget du vill ge dig på!
Med detta sagt kan vi se lite närmre på vad egen golvslipning egentligen innebär och varför du eventuellt vill undvika att dra igång den här typen av projekt, eller inte…
Går det att slipa golvet?
Vi får anta att det är ett trägolv för det är den här typen av golv du kan slipa. Golv av plast eller med stenplattor kan du inte slipa upp. Fast det här är inte det enda som avgör om det går att snygga till med en slipning.
Om golvet har slipats flera gånger om innan kan det vara för tunt för en ny behandling. Det är inget som du som lekman kan avgöra. Om du anlitar proffs kan de undersöka golvet och ge dig bättre lösningar om det visar sig att golvet är för tunt.
Parkettgolv är exempel på trägolv som inte håller för hur många slipningar som helst då de är mycket tunnare än klassiska tjocka trägolv. När det kommer duktiga hantverkare som kan golvslipning kan de också undersöka om det finns annat som måste åtgärdas. Du har kanske inte ens tänkt på att de där mörka fläckarna på parketten faktiskt är underliggande vattenskador.
Hantering av slipmaskin
För vissa är det som att få vara barn igen att få använda en äkta slipmaskin. Det är ganska tunga maskiner och det gäller att hålla tungan rätt i mun. Det är vanligt att hemmapysslare ger sig på att slipa trägolv med maskin och tar en liten paus när maskinen fortfarande är igång.
Snart blir det uppenbart att det lilla stoppet ledde till att maskinen slipade ner extra på den plats som den stod. Golvet blir ojämnt och det är inte bara irriterande för barn som vill spela kula på det! Att slipa ojämnt är en tabbe som inga proffs kommer att göra.
Om du tänker att du kan öva upp dig på trägolvet i din grillkåta där lite ojämnheter inte gör något bör du tänka igen. Det krävs mer övning än så för att slipa utan att det blir vågor och fördjupningar på golvet.
Förberedelser och efterarbete
Låt oss inte glömma bort att det inte bara är att börja slipa golvet. Det gäller ju att förbereda rummet för att se till att golvet är redo för behandlingen. Vad gör du med lister vid dörrar och längsmed väggar?
Vad gör du med hål som finns på en plats där något har monterats rätt ner i golvet? Det här är sådant som måste ha en plan innan själva slipmaskinen dras igång. När jobbet är klart kan det också bli tal om olika typer av behandlingar som du inte nödvändigtvis är kvalificerad för eller vill pyssla med.
För miljön är det bättre att renovera golvet än att byta ut det. Men om du gör en massa misstag och använder dig av material och ytbehandling som är skadlig för miljön är det inte säkert att du kan slå dig själv för bröstet som en miljöhjälte när allt är klart.
Summan av kardemumman
Om du har läst hela vägen hit kommer du säkert ihåg att du redan i inledningen fick tipset om att helt enkelt anlita proffs på golvslipning i Stockholm eller i den stad som du bor i. Nu borde det vara alldeles solklart varför.
Om punkterna här ovan inte fick dig att börja drömma om vilken slipmaskin du skulle kunna hyra eller köpa är det antagligen bäst för dig att låta bli detta projekt på egen hand. I varje fall om det rör ett golv som du vill ha renoverat på kortast möjliga tid till en rimlig budget och med garanti!
Om du fortfarande ändå funderar lite på att göra det själv kanske du ska kika lite på den här videon med golvslipnings bloopers från Youtube: