När kan bebisar ha filt i spjälsängen?

 

Att hålla en bebis varm och bekväm är en prioritet och det särskilt under kalla vintermånader. Det är dock avgörande att se till att den lille håller sig säker och frisk när han sover där under filten. Många föräldrar kan uppleva oro för när man ska lägga in filtar i spjälsängen. Det kan kännas obehagligt då rädslan för att det blir för syrefattigt eller varmt finns.

Det här är en mycket viktig fråga. Minst lika viktig som att komma fram till bästa spjälsäng och bästa madrass så låt oss ta en titt på vad du bör tänka på när du ska använda filt i spjälsängen.

När kan bebisar ha filtar i spjälsängen?

Det finns ingen specifik ålder när bebisar kan börja använda filtar i spjälsängen. Barnläkare och experter rekommenderar dock att man väntar tills barnet är minst 12 månader gammalt. Spädbarn yngre än 12 månader bör ha en bar spjälsäng utan filtar, kuddar eller andra lösa föremål. Då är det bättre att du klär på barnet ordentligt så att det inte fryser i sömnen.

Här är en tabell som visar rekommendationer för användning av filt baserat på ålder för spädbarn:

Ålder på barnet Användning av filt
Nyfödd till 3 månader Ingen filt
4 till 6 månader Ingen filt
7 till 11 månader Ingen filt
12 till 18 månader Enkel tunn filt kan användas
18 månader och äldre Kan använda flera filtar

 

Faktorer att tänka på innan du introducerar filtar i spjälsängen

1. Barnets ålder: Som tidigare nämnts bör spädbarn yngre än 12 månader inte använda filtar i spjälsängen.

2. Sovkläder: Innan du introducerar filtar ska du se till att barnet bär lämpliga sömnkläder. Det rekommenderas att spädbarn bär en sovhytt i ett stycke eller annan typ av nattkläder som inte har några lösa delar som kan utgöra en kvävningsrisk.

3. Rumstemperatur: Se till att bebisens rumstemperatur är optimal. Det ideala temperaturområdet bör vara mellan 68 och 72 grader Fahrenheit.

4. Typ av filt: Använd en tunn filt av material som andas. Undvik att använda tunga filtar, täcken eller täcken som kan utgöra en kvävningsrisk.

Några exempel på bra val av filt för spjälsängen är:

Vinter & Bloom har en fin EKO-filt som du kan se här.

Du kan också kika på en Livly filt här.

5. Filtplacering: Lägg filten vid barnets fötter och se till att den inte täcker barnets ansikte.

6. Underhåll av filten: Tvätta filten regelbundet för att hålla den ren och fri från allergener. De två filtarna vi föreslår är bra i detta avseende då de går att tvätta i tvättmaskin.

7. Babyns preferenser: Observera barnets sömnmönster för att se om de föredrar filtar.

 

 

Sammanfattningsvis är det viktigt att skapa en säker sömnmiljö för våra små. Filtar är en potentiell kvävningsrisk för spädbarn yngre än 12 månader. Därför bör föräldrar vänta tills barnet är minst ett år gammalt innan de introducerar filtar. Detta gäller även om du samsover med barnet för då kommer det ju att dela filt eller täcke med dig.

Innan man introducerar en filt måste föräldrarna se till att barnets sömnkläder, rumstemperatur, typ och placering av filtar samt underhåll är optimalt. Genom att följa dessa riktlinjer kan föräldrar se till att deras bebis förblir säker och bekväm när den sover.

För att sammanfatta riktlinjerna:

  • Börja med filtar i spjälsängen först efter att barnet är 12 månader gammalt.
  • Se till att barnet har en sovvagn i ett stycke som inte har några lösa delar.
  • Rumstemperaturen bör variera mellan 20-22 grader.
  • Använd en tunn filt av material som andas.
  • Lägg filten vid barnets fötter för att undvika att täcka barnets ansikte.
  • Tvätta filten regelbundet för att hålla den ren och fri från allergener.
  • Observera barnets sömnmönster och preferenser innan du lägger in en filt.