Kan det vara värt att köra elmoped istället för bil?

Elmopederna är inte bara till för unga som inte har fått körkort. Kvaliteten har gått upp på mopeder och man kan få en riktigt bra elmoped för ett bra pris. Har du ett B-körkort så får du köra alla klasser av EU-moped. Du behöver inte ta något mopedkörkort även om det ibland kan vara klokt att faktiskt ta en kurs för att fräscha upp kunskaperna och lära sig mer om hur man kör säkert med moped i olika slags trafik.

Här kan du se några av de bästa elmopeder som finns med tanke på hur långt du kommer med dem.

elmoped

Var kan du köra med elmoped?

Något som du ska tänka på om du vill byta från bil till moped är givetvis var du kan köra med den. Stora leder där man kör i 70 km/h och upp är inte till för mopeder. Där är det sällan tillåtet att vistas med en elmoped, inte ens om den går lite snabbare.

Med en EU-25, det vill säga klass II, så kan man få köra på cykelbanor. Det får man inte med klass I som kör 45 km/h. Om du har en elmoped klass I så kan du alltså få köra en omväg för att hålla dig till lagen. Det kanske leder till att du inte kommer fram lika smidigt som du hade tänkt dig. Eller så kanske du väljer en klass II som går långsammare men som är tillåten på vägarna som tar dig snabbare till jobbet.

Ett litet tips är att man med EU-25 får köra i bussfältet. Det gör att man kommer fram mycket lättare!

Rätt storlek på framhjulen

Om du vill köra på cykelbanor och mindre stigar så ska du betänka hjul-storlek. Det kan bli skakigt med 10″ så försök att hitta en modell med lite större framhjul, åtminstone 12″.

Kostnad för elmopeden

Priset mellan klass I och II skiljer sig inte alltid så stort. Kostnaden kommer att bero på om du köper ny elmoped eller väljer en begagnad som du finner via annonser online och i lokal tidning. Till detta så kommer det en trafikförsäkring på omkring 2000 kronor per år. Är du lite äldre med god historia så kanske det blir billigare. Med ny moped så kan det också bli dyrare då du vill välja helförsäkring.

Parkering kan också komma att kosta pengar. Det är inte alltid som man kan ställa en elmoped på cykelplats eller vid husvägg. Du ska ju kunna låsa fast den ordentligt så det gäller att hitta bra alternativ. Det kan vara gratis att parkera på MC-parkering. Ta reda på detta innan du byter från bil till moped!

Elcykel eller elmoped

Om du inte behöver köra mycket i uppförsbacke så kan elcykel bli ett bra alternativ. Med elcykel så kan du komma lika snabbt fram som med en EU-25 moped. Det går förstås mycket snabbare med klass I och då får man också styrka uppför backar. Oavsett vilken mopedtyp du väljer så kommer du att kunna undvika köer med detta fordon och det är en fördel under rusningstrafik. Elcykelvaruhuset har både elmoped och vanlig elcykel.

Vinterkörning

Det blir kallt på moped på vintern. Om du vill ha dubbdäck på din elmoped så är det tillåtet även på vägar med förbud mot dubbdäck. Men detta gäller bara om du kör med EU-25 moped. När det blir halt så är det viktigt att man har full koll på mopeden. Övningskör och kör inte på i högsta hastighet innan du känner att du manövrerar minst lika bra med elmopeden som med bil. Det här är en omställning som kan vara värd att göra.

Du får förstås inse att däcken på mopeden inte kan jämföra med bilens däck. Till bilen kan du hitta billiga vinterdäck som håller hög kvalitet. Till mopeden är det inte säkert att du får samma urval. Du blir också tvungen att hitta en däckverkstad som kan serva mopeder.

Om du fortsatt vill få bilkänsla så finns ju även mopedbilen som är mycket bekväm att köra med. Den är liten och passar bra i stadstrafik såväl som för den som bor på landet och behöver ett smidigt sätt att ta sig till buss- och tågstation.

Mopedbil med flak
Mopedbil med flak