Hur vanligt är det med lån för renoveringar?

Det behövs en renovering och det är inget nytt. Faktum är att du har pratat om att slå ner väggen mellan köket och vardagsrummet sedan du flyttade in. Men pengarna finns inte på kontot och du börjar fundera på lån för renoveringen. Men hur vanligt är det att göra på detta vis och kan det anses vara rimligt med lån för att bygga om eller köpa ny inredning till hemmet?

Olika typer av lån för renovering

Beroende på renoveringens omfattning och din ekonomiska situation finns det flera olika lånetyper att överväga. Personliga lån är ofta en populär väg att gå för mindre renoveringar då de inte kräver någon säkerhet och snabbt kan behandlas. Å andra sidan erbjuder vissa långivare renoveringslån som är särskilt utformade för husägare som önskar att göra omfattande förändringar i sina hem. Dessa lån kan möjliggöra högre lånebelopp och längre återbetalningstider.

Faktum är att den här typen av lån är så vanliga att stora svenska banker betecknar dem som renoveringslån. Normen är att du kan låna upp till 85% av ditt hems värde med detta syfte. Men detta kräver förstås att du inte har ett stort bolån som sätter krokben för denna möjlighet.

Vi ska heller inte glömma bort att det alltid finns en risk med att använda bostaden som säkerhet för lånet. Om du får svårt att betala tillbaka kanske du längtar tillbaka till det gamla köket igen. Eller så ångrar du din swimmingpool såvida du inte kan börja hyra ut den per timme förstås!

Förberedelser inför låneansökan är smart

Viktigare än att fundera på om det verkligen är rimligt att låna pengar för att få en jacuzzi badrummet är att ponera hur lånet ska förberedas. Med god förberedelse kan du få ett mycket säkrare lån.

Innan du ansöker om ett lån för din husrenovering är det klokt att göra en noggrann inventering av din ekonomi. Kontrollera din kreditvärdighet, gå igenom din inkomst, reguljära utgifter och befintliga skulder. En stark kreditprofil kan hjälpa dig att förhandla fram fördelaktiga lånevillkor och låga räntor.

Det är även viktigt att uppskatta en verklig kostnadsbild för ditt renoveringsprojekt. Ta in offerter från entreprenörer och lägg till en buffert för oförutsedda utgifter. Denna budget kommer att vara vägledande för hur mycket du behöver låna och kommer att underlätta när du ska jämföra olika låneerbjudanden.

Många missar att jämföra lån och räntor

Trots att det är så vanligt med lån för renoveringar så är det många som inte tar sig tiden till att undersöka vad som kan fås. De hoppar helt enkelt på den egna bankens erbjudande. Detta behöver inte nödvändigtvis vara fel men du kanske missar ett bättre erbjudande på detta vis.

När du undersöker lånemarknaden för att finansiera ditt renoveringsprojekt kommer du att märka stora skillnader i villkor och räntor mellan olika långivare. Jämför både den effektiva räntan och andra kostnader såsom uppläggningsavgifter och aviavgifter. Ta inte bara det första bästa erbjudandet utan lita på att noggranna jämförelser kan resultera i avsevärda besparingar över tid.

Tänk också på att läsa det finstilta noggrant. Vissa lån kan ha villkor som gör det kostsamt att återbetalar lånet i förtid eller ombudgetera lånet om dina ekonomiska omständigheter förändras. Välj ett lån som kombinerar rimliga räntor med flexibilitet som passar dina behov och framtida ekonomiska förutsättningar.

Ta också reda på om du kanske kan få ett byggnadslån där du successivt får ut pengarna för ditt projekt. Detta kan vara bra om det är något större som ska göras om. Svaret på frågan om hur vanligt det är med renoveringslån är: otroligt vanligt! Men tyvärr är det minst lika vanligt att inte ta sig tid till att planera och hitta det bästa erbjudandet.

Så om det är dags att äntligen slå slag i saken och få till det där växthuset med plats för umgänge eller bastun i trädgården så bör du verkligen ta detta till dig. Gör research och våga ställa krav, även på en kreditgivare som du inte är kund hos sedan tidigare.