Försvara dig med försvarsspray! 31 viktiga fakta om försvarsspray

Varje dag så utsätts kvinnor och män för attacker. Det kan röra sig om försök till rån i tunnelbanan, rena antastningar och våldtäktsförsök, eller obehagliga skämt av ungdomar på glid. Polisen kan inte befinna sig på varje plats vid varje tidpunkt, men det finns saker som du kan göra för att öka chansen att du kommer undan och slipper bli rånad eller överfallen. Med försvarsspray så kan du snabbt mota bort den som attackerar samtidigt som du kan kalla på hjälp. Det här är ett effektivt sätt att skydda dig själv på och man behöver inte någon större sprayflaska för att få det önskade resultatet.

Här är 6 riktigt bra försvarssprayer.

Innan du beställer försvarsspray från webbutiker som svenska Bodyguard så är det viktigt att ta reda på att sprayen är laglig med intyg från både polisen och SKL, samt att den inte kan ge permanenta skador. Här är 31 viktiga fakta om den här typen av självförsvar som är viktiga att vara medvetna om innan man lägger en sprayburk i fickan eller väskan…

 1. Försvarsspray och pepparspray är inte samma sak! För att använda pepparspray så ska man ha vapenlicens medan det är fullt lagligt att bära med sig och använda försvarssprayen i självförsvarssyfte.
 2. Man kan använda en spray som är kombinerad med larm så att förövaren skräms av oljud samtidigt som han eller hon inte kan se ordentligt.
 3. Man får använda sprayen i Sverige men bara i enlighet med Nödvärnslagen så läs denna innan du skaffar en egen sprayburk.
 4. Även om det står på burken att den klarar upp till flera meters avstånd så får man alltid bäst effekt om man kommer riktigt nära angriparen.
 5. Det finns spray utan färg och med färg.
 6. När man sprayar på färg på angriparen så kommer den att fastna på huden och sitta i upp till flera dygn vilket gör det lättare att identifiera en gärningsman.
 7. Med ämnen som mentol och ättika så förblindar man den som angriper.

  Naturliga ingredienser i försvarsspray kan vara nog så smärtsamma att få i ögonen!
  Naturliga ingredienser i försvarsspray kan vara nog så smärtsamma att få i ögonen!
 8. Man kan faktiskt tillverka egen spray för självförsvar just med ättika då detta ämne svider rejält om man får det i ögonen. Men de kommersiella sprayerna kommer i aerosol-flaskor som ger bättre tryck än en vanlig blomstersprayflaska vilket är viktigt.
 9. Det kan vara klokt att skaffa en väska som fungerar som hölster och som gör det lätt att få tag i sprayen då man behöver den. Risken med detta är att även andra kan få fatt i självförsvarssprayen.
 10. Det finns alltfler varianter av denna självförsvarsprodukt och en av de populäraste är den som har både färg och larm, samt ett ämne som irriterar ögon.
 11. Det kan vara bra att kombinera en kurs i självförsvar med sprayen så att man vet hur man ska röra sig och agera då anfallet sker.
 12. Man får använda denna typ av självförsvar även om man är under 18 år gammal.
 13. Man kan säga att försvarssprayer egentligen är samma sak som pepparsprayer men mycket mildare vilket är anledningen till att man får använda dem utan vapenlicens. De är dock mycket effektiva om man använder på rätt sätt.
 14. Det här är en produkt som man kan använda då man är ute och går, då man joggar, i hemmet, eller då man är ute och festar.
 15. Om man vill resa med sprayen så är det viktigt att veta att den inte får finnas öppet i handbagage eller fickor på flygplatsen eller på flyget. Man får packa ner den i resväskan och ta fram den då man har nått sin destination. Här ska man förstås undersöka vilka lokala lagar som gäller så att man inte begår ett brott med sprayen som är laglig i Sverige men inte nödvändigtvis i alla andra länder.
 16. Ett sätt att få ut maximal effekt är att röra strålen från öra till öra, men även om man sprayar rakt mot pannan så kan man räkna med att medlet glider ner över ögon och ger den önskade effekten.
 17. Poliser som till exempel Österbottens överkommissarie Pasi Vuorenmaa rekommenderar inte att man har på sig den här typen av försvarsprodukt. Om man gör det så menar de att man måste vara väl medveten om säker och laglig användning och undvika att hamna i en situation där man skadar sig själv. Dessutom så händer det att den som sprayas faktiskt polisanmäler och då bör man kunna bevisa att det verkligen rörde sig om självförsvar.
 18. Det ska vara bra tryck på sprayen då man använder den en dag då det blåser på ordentligt. Med bra tryck så minskar man ju även risken för att få medlet på sig själv då man står i motvind. Ytterligare en anledning till att inte mixtra själv och hälla i blomsterflaskan…
 19. Om man ska använda en överfallsspray i en butik så behöver man lite mer styrka och effekt och fler meters räckvidd än då man hamnar i en försvarssituation på gatan eller i tunnelbanan.
 20. En del resonerar som så att det är bättre att ta risken att bli anmäld eller att rentav använda en olaglig spray än att riskera hälsa och liv. Nu behöver man inte riskera böter för att ha använt en olaglig spray då det finns så många bra självförsvarsprodukter som är helt lagliga att använda.
 21. Med brännande ögon så blir det nästan alltid omöjligt att genomföra ett anfall. Detta oavsett hur arg man blir.
 22. Det finns flera exempel på tillfällen då försvarsprayer har stoppar våldtäktsförsök och även räddat liv.
 23. Om man vill få en starkare spray så kan man välja gelsprayen som når upp till 4 meter och som är tyngre och därmed klarar mer vind.
 24. Tänk på att en sprayflaska som ligger längst ner i väskan är svår att komma åt då man behöver den snabbt. Om man ska skydda sig på detta vis så måste man komma åt burken på kort tid. Ett hölster, en mindre ficka på väskan eller helt enkelt en ficka är att rekommendera.
 25. Det finns också försvarsspray som är särskilt till för att stoppa hundar som attackerar. Dessa kan också användas mot mänskliga angripare.

  Det finns också sprayer som är mot farliga hundar
  Det finns också sprayer som är mot farliga hundar
 26. Om du vet att du befinner dig i en farlig zon vid en tidpunkt då du riskerar att möta angripare så bör du gå med din spray i handen.
 27. Välj en produkt som har ett lock som å ena sidan ser till att innehållet inte läcker av misstag i väska eller ficka men som samtidigt är lätt att få av så att du snabbt kan spraya på en angripare.
 28. Tänk på att sprayen i första hand är till för att du ska kunna fly och få ett försprång. Spraya och spring så snabbt du kan samtidigt som du kallar på hjälp.
 29. Kolla hur många spraytillfällen en förpackning ger. Det är vanligt med åtminstone 8-10 och du måste förstås vara medveten om hur många du har använt om du till exempel testar i luften för att se hur det hela fungerar rent tekniskt.
 30. Enligt professor Jerzy Sarnecki så är en risk med försvarsprayer att de kan leda till att man utsätts för ökat våld av en angripare som blir riktigt arg och som vinner en språngmarsch.
 31. Tänk på att fylla på med ny spray då du behöver det. Kolla utgångsdatum och skaffa fler försvarsprodukter som kan fungerar som bra komplement till en försvarsspray.

Här är några viktiga tips om hur man kan försvara sig mot angripare med enkla verktyg som ficklampa med starkt ljus.