Börja odla i odlingslådor för egna växter

Det är riktigt härligt att odla eget. Du får se din gröda växa i dina privata blomlådor och den blir finare för varje dag som går. När du plockar dina egna frukter och grönsaker från trädgården kan du känna det som en stor framgång. Du kan odla i odlingslådor i din trädgård, kolonilott eller balkonglådor.

Det finns dock en del du ska tänka på när du börjar odla eget. Du behöver ha kunskap om växter och hur de växer för att lyckas. Självklart finns det idag otroligt mycket att läsa på nätet. Och du kan få tips från grannar och vänner.

Det kan också vara bra att anlita en trädgårdsmästare för att få lite hjälp med planeringen av din trädgård om det är en trädgård du tänkt odla i. Dessutom kan det vara smarta att investera i odlingslådor med snigelstaket, bänkar eller en spaljé.

Användning av odlingslådor för hemmabruk

Många skriver under på att odlingslådor är ett fantastiskt sätt att odla egna grönsaker på. De kan också användas för blommor och andra växter. Men vilka odlingslådor ska du välja? 

Det finns många olika typer av odlingslådor på marknaden, men de flesta kan grovt indelas i två kategorier:

  1. Trailer odlingslådor – traditionella lådorna med ben.
  2. Kassar – lådor gjorda av kartong eller plast.

Båda typerna av odlingslådor har sina för- och nackdelar.

Trailer är oftast dyrare, men de är också mer hållbara och stadiga. Kassar däremot är billigare, men de måste bytas ut oftare. När du väljer odlingslådor bör du tänka på hur mycket du vill lägga på ditt projekt. Både vad gäller tid och pengar. Du ska också fundera på hur stora dina plantor kommer att bli och hur ofta du tänker byta ut odlingslådorna.

växter utomhus

Ventilation är viktigt för det som växer

Det är också viktigt att tänka på ventilationen när du väljer odlingslådor. Trailerlådor har oftast flera hål i bottnen för ventilation, medan kassar bara har ett eller två hål. Ventilationen är viktig för plantornas hälsa och välmående.

Om du planerar att odla stora växter är det bättre att välja en trall. Kassar passar bra för mindre plantor. Nuförtiden finns det dessutom odlingslådor på hjul. 

Du kan också betänka var du ställer lådorna. I ett växthus behöver du ju inte bekymra dig för att ventilation innebär kyla som det du odlar inte klarar av. Det är ju inte bara så att växter ger renare luft, de måste också få luften som krävs för att de ska göra detta jobb!

När du vet vilken typ av odlingslådor som finns på marknaden, och hur de fungerar, är det dags att ta en titt på hur du använder dem på bästa sätt! 

Följ bara de här enkla stegen:

  • Börja med att skapa ett underlag i botten av lådan. Du kan använda torv eller grus för att göra detta.
  • Placera plantorna i lådan och täck dem med jord eller någon form av potting mix.
  • Se till att vattna regelbundet, men inte överdrivet. Låt jorden torka mellan varje vattning.

Med rätt val av lådor och en bra placering kan du snabbt och enkelt få en fantastisk trädgård på din balkong eller i ditt hem. Lycka till!