7 saker du inte visste om flyttar

De flesta flyttar några gånger i sitt liv. Redan som barn kanske du är med om flera flyttar, kanske till och med till nya städer eller ett helt annat land. Att flytta är en naturlig del av livet som inte behöver ses som ett nödvändigt ont. Om du väljer en proffsig flyttfirma i Stockholm kan det bli hur enkelt som helst. Kanske till och med något som du ser fram emot.

Innan du bokar in din flytt kan du läsa igenom dessa spännande fakta om flyttar som du inte var medveten om. Vem vet, kanske kommer du att se lite annorlunda på din flytt när du har läst dessa 7 intressanta punkter…

  1. Över en miljon flyttar varje år i Sverige

I Sverige flyttas det över en miljon gånger varje år. År 2019 visade statistiken att det hade flyttats omkring 1,5 miljoner gånger inom Sverige. Inte så konstigt att det finns ett så stort behov av flyttfirmor. Nu handlar det förstås många olika typer av flyttar.

Intressant att notera är att trenden att flytta ofta tycks växa sig allt starkare. Vill vi inte bo för länge på samma plats eller är det annat som påverkar? Det kan vara ett ämne att se lite närmre på i en mer omfattande studie.

  1. De flesta flyttar lokalt

Det vanligaste är att flytta inom samma kommun. Vi stannar tydligen helst kvar där vi redan bor. Det blir inte längre än vad batteriet i en elmoped räcker för. Men elmoppen och bilen räcker inte för det som vi måste ta med oss. Även en lokal flytt mellan två kvarter kräver god logistik och händer som hanterar pinalerna på ett varsamt sätt.

  1. Ändrad adress i folkbokföring är samma sak som flytt

Statistiken i Sverige bygger på adressändringar. När en ny adress registreras i folkbokföringen så ses det som att en flytt har skett. Det här betyder förstås inte att ett stort flyttlass har rullat ut på vägarna. Det kan ju hända att vi flyttar till ny adress enbart med en resväska och någon enklare pryl. Särskilt när vi är unga och studerar.

Som student behöver du kanske inte mer än 5 viktiga köksprylar då du flyttar!

 

  1. Många flyttar utomlands

Under senare år har det blivit allt vanligare att flytta från Sverige till andra länder. Vanligast är att flytta till England, Danmark eller Norge. Spanien är förstås också en populär destination, särskilt bland pensionärer som vill ha ett mildare klimat på ålderns höst. De flesta som flyttar utomlands är personer som en gång har invandrat till Sverige.

  1. Du behöver inte betala för flyttkartonger

Det går ju att köpa flyttkartonger i många olika butiker som IKEA och Rusta. Fast det här kan vara rätt så onödigt. De bästa flyttfirmorna kommer att förse dig med riktigt bra flyttkartonger helt gratis. De har kartonger som håller för flera flyttar och plockar upp dessa då allting är klart. Det gör att du slipper en massa bök.

  1. Miljövänliga flyttfirmor

Idag ligger stor fokus på frågor om klimat och miljö. Seriösa flyttfirmor är med på noterna. Inte bara för att de drar ner på sopberget genom att återanvända flyttkartonger. De jobbar också med god policy för miljö för att minska den negativa påverkan på vår natur.

  1. Mycket populärt att flytta mellan maj till september

Visst kan du flytta på vintern men över hälften av alla flyttar sker mellan maj och september. Det har flera skäl. Dels är det förstås enklare att flytta då det blir semester och då barnen ändå inte går i skolan. Dels är det behagligare att genomföra en flytt då risken för snöstorm är minimal.