Dags att köpa elmoped – 55 intressanta fakta om elmoped

Det är klart att du ska köpa elmoped, tanka i väggen och köra utan oljud och illaluktande avgaser! Här kan du läsa en massa spännande information om elmoppar men just nu kanske du undrar vilken är bäst.

Herren på täppan av elmopeder är Vespa Elettrica som du kan se genom att klicka här. Men den kostar också som en kunglighet. Har du en mindre budget bör du satsa på en Viarelli Vincero som du kan se genom att klicka här. Det är en prisvärd elmoppe såväl som godis för ögat!

elmoped bäst i Test

Nu kan du läsa vidare och lära dig allt du behöver veta för att köpa och köra elmoped!

Kan du få bidrag för elmoped?

Det går inte längre att få särskilt bidrag för elmoped år 2020. Men det har inte minskat intresset för elmopeden. Nu finns det förstås otroligt prisvärda modeller som gör det möjligt att köra moped utan att någonsin fundera på var närmsta bensinstation ligger och hur bensintanken ska transporteras hem.

Elmoppparna ser ut precis som vanliga mopeder. De är snabba och roliga att köra. Det finns till och med mopedbil som drivs med el. Dessa kan användas av ungdomar som kanske behöver lite mer plats för utrymme för sportutrustning och liknade.

En spännande nyhet 2020 är prisvärda klassiska elmopeder som ser ut som vespor. De är i läckra färger och kostar en bråkdel av liknande modeller som finns på marknaden. Fantastisk prestanda i kombination med snygg design är en hit. Klicka här för att se vad jag menar!

Evolt-mopederna har fått fina betyg på Trustpilot av de som köpt. De är billiga och ser ut som originella vespor. De finns i olika färger och Smoke-modellen kan vara ett finfint val till hösten då mörkret smyger sig på igen.

Just vespa-stilen är otroligt populär. Numera behöver du inte betala en förmögenhet för att köra en Vespa elmoped. Det finns prisvärda elmopeder med klassisk design som ger äkta vespa-känsla. Det här är också bästa elmopederna för dig som vill få med packning under färden.

Även om batteriet tar upp en hel del plats under sätet på elvarianterna av den klassiska Vespan finns det smarta krokar och lastmöjligheter både fram och bak som fungerar bra.

Vad vet du om elmoppar?

Här ska vi se närmre på väldigt spännande fakta om elmopeder. Visste du till exempel att en elcykel som kör i 45 km/h i timmen faktisk klassas som moped och i grund och botten är samma sak som elmoppe?

Men först ett litet test, se vilken elmoped som passar dig bäst…

Om du ska köra långt med din elmoped ska du välja en modell som har lång räckvidd för varje laddning. Här är några av de bästa elmopeder som finns att köpa just nu!

elmoped

[wptb id=2780]

Billiga elmoppar

Måste det vara så dyrt med elmoppe? Det beror lite på vad du är ute efter. Men det finns billiga elmopeder som håller god kvalitet. Om du väljer ett märke som är billigare betyder det inte att du inte får en bra moped som går på el. Absolut inte! Men samtidigt ska du vara medveten om att det finns goda anledningar till varför dyrare elmoppar är dyrare.

Du kan börja med att surfa in på Elcykelvaruhuset och ta en titt på deras elmopeder här. Det brukar vara rea och då kan du spara flera tusen kronor på kända märken som Drax. Dessutom så har denna butik elmoppar från NIU och de är normalt sett prisvärda. Det blir mycket elmoped för pengarna!

Om du är ute efter billiga elmopeder kan du ta en titt på följande modeller. De säljs av säkra svenska butiker online och är kända för att ge god kvalitet och en mycket fin körupplevelse.

Vilken elmoped väljer Hemprodukter?

Alla nämnda ovan är superfina elmopeder. Men det finns något alldeles särskilt med en Viarelli som dessutom är otroligt prisvärd. Dessutom tycker jag att den klassiska Vespa-designen är cool. Då blir det helst en Vespa Elettrica eller en klassisk vespa moped till billigare peng.

Vanliga missförstånd om elmopeder

Det är ganska vanligt att folk tror att elmopeder är mycket sämre än bensinmopeder. Ett vanligt exempel på detta är att man tänker sig att det inte går att åka särskilt långt med en elmoppe. Det här är inte sant. Du kan ju ta med ett extra batteri och köra minst lika långt som med bensinmopeden.

Om batteriet laddas ut är det också bra mycket enklare att hitta en plats att ladda på än när bensintanken töms och du är långt från närmsta mack. Ett batteri av hög kvalitet räcker långt. När du väl behöver byta det får du en fräsch ny elmoped igen!

Den tysta elmopeden kan visst vara bra!

En annan vanlig föreställning är att det är farligt med den tysta elmopeden men det är faktiskt inte helt sant. Det är klart att det kan vara farligt för någon som är ute och går och som inte hör mopeden komma. Men samtidigt är det ju bättre för den som kör att höra mer av trafiken som finns omkring.

Att elmotorn är tyst är verkligen inte en anledning till att rata elmopeden. Den är inte farligare än bensinmopeden på grund av detta.

En tyst elmoped är inte så dumt!

Elmopeder är inte långsamma och svaga

Det här är verkligen inte sant. Det finns elmopeder som kan riva loss minst lika fort som bra bensinmopeder när rött slår om till grönt. Dessutom har elmotorn ett vridmoment som slår bensinmotorns. Det kan faktiskt vara något som bidrar med mer effekt.

Du bör alltså inte bara se på hästkrafter då du vill komma fram till hur stark en elmoped är och om den kan mäta sig med en bensinmoped som du är intresserad av.

Men innan du beställer din elmoped, elcykel eller mopedbil ska du läsa dessa intressanta fakta om elmopeder…

55 fakta om elmoped

  1. Elmotor – En elmoped är en moped som drivs med elmotor istället för bensinmotor. Det betyder att du inte måste tanka bensin utan bara plugga in i väggen och tanka med elektricitet till mopedens batteri.
  2. En elmopedbil är en elmoped med fyra hjul och en kaross som får den att se ut som en minibil trots att det rör sig om en moped som ungdomar alltså får köra innan 18 år.
  3. Den 1:a februari 2018 så kunde man i Sverige få avdrag på 25 % på köp av elfordon. Det här blev en fest som varade i cirka ett år innan bidraget slopades. Initiativet gav elmoppen en hel del reklam. (Jag har skrivit mer om hur bidraget fungerade här)
  4. Man kan komma upp i hastigheter på 45-50 km/h med elmopeder. Dessutom går det att trimma. Fast kanske ännu viktigare är att man även med elmotor kan komma upp i högre hastigheter snabbt.

    När du ser på en lista över elmopeder får du inte missa att det inte automatiskt rör sig om en elmoppe som kör 45 km/h. Det finns ju även klass I som enbart når 25 km/h. Inget fel med det, men viktigt att vara medveten om när du ska välja modell.

  5. Laddning av batteri – Det kan ta mellan 6 till 14 timmar att ladda batteriet. Det är bara att ladda det med vanligt eluttag. Mopeden kan stanna kvar utomhus eller i garaget. Du plockar med dig batteriet för att ladda det.
    Mycket smidigare att ladda elmoppens batteri!
  6. Mer om batteriet – Batteriet drar inte mer än en vanlig laptop så det innebär inte en större kostnad att ladda elmopeden än att ha en laptop igång under några timmars tid.
  7. Mer om batteriet – Med ett laddat batteri så kan man köra 70 km och mer beroende på modell.
  8. Körsträcka – Viktigt att veta är att man kan få en kortare körsträcka vid lägre temperaturer. När man når nollstrecket så kan batteriet räcka till hälften och i minusgrader så kan det bli ännu mindre. Ta en titt på detta om du vill köpa elmoped för vinterkörning.
  9. Lutning – En vanlig modell bör ha en lutningskapacitet på 25 grader vilket innebär att du klarar helt vanliga backar.
  10. Bromsar – Bromsarna är hydraliska och ger mjuk inbromsning.
  11. Bättre än bensinmoppar – Studier har visat att elbilar är bättre än bensinbilar för miljön, så vi kan anta att samma sak gäller mopeder som drivs med el och bensinmopeder. Dessutom är de ju tystgående så på detta vis stör de inte som knattermopederna gör.
  12. Prisläget – Det är många gånger dyrare att köpa elmoped än bensinmoped men det går att hitta erbjudanden och så kan man ju köpa i andra hand. Dessutom så händer det mycket med utvecklingen av dessa mopeder så priserna kan komma att sjunka under kommande år.
  13. Tyst – Elmopeden går tyst vilket ger en trevligare stadsmiljö.
  14. Motion – Man får ingen motion då man kör elmoped.
  15. Hjälm – Man måste bära hjälm avsedd för moped då man kör. Det finns mopedhjälmar som också är bra för cyklar och det kan vara smidigt.
  16. Snabba – Elmopeden kan i vissa fall vara snabbare än den vanliga varianten. Särskilt när du drar igång.
  17. Körkort – Du måste ha mopedkörkort för att få köra.

    elmopeden

  18. Kostnad – Det här är ett fordon som är billigt i drift. Lite beroende på elleverantör förstås!
  19. I Asien – I asiatiska länder så har man i allt större grad gått över till elmopederna och initiativ har tagits för att få fler att köpa fordonen för att man ska kunna få bukt med luftföroreningar och buller.
  20. Parkering – Många gånger så är det så att man ska parkera elmopeden på plats avsedd för MC. Håll alltid koll på skyltning om detta då du ska parkera.
  21. Krafttillskott – Med en elmoped eller elcykel i klass II så får det inte förekomma krafttillskott vid hastigheter på 25 km/h och mer.
  22. Brevbärare på moped – Svenska postkontor har investerat i elmopeder för att ge brevbärarna en bättre arbetsmiljö.
  23. Fler hjul än två – Elmopeden i klass I kan komma med två, tre eller med fyra hjul. Om den har fyra hjul och en kaross som en bil så måste föraren ha bälte. Då krävs det däremot ingen hjälm.
  24. Klassisk design – Man måste inte ha klassiska trampor på en elmoped men faktum är att just klassisk design är efterfrågad. Idag behöver du inte köpa elmoped som ser ut som en elmoppe. Du kan välja en modell som ser precis ut som klassiska mopeder men som har alla fördelar som eldriften ger. Om du till exempel är sugen på en elmoped som ser ut som en Vässla kan du numera få den till ett väldigt vettigt pris.
     

    En retro elmoped påminner om de klassiska italienska mopederna som aldrig går ur tiden. Fast det ska sägas att de moderna modellerna faktiskt kan ge mycket mer kraft. En elmotor på 2000W är något som ger riktigt kul körning.

    Tänk dig en sådan här moped fast på el…
    Eltekniken betyder att du slipper oljudet från den klassiska mopeden och inte heller bidrar med skadliga utsläpp där du far fram. En perfekt kombination ju! Dessutom kan du få den klassiska designen i många olika färger. Det blir en helt unik elmoped som visar vem du är!
  25. Elmopedbilkörkort – Har man mopedkörkort för Moped klass II så får man köra elmopedbilen.
  26. Pris – En helt ny elmoped kan kosta omkring 25 000 men ibland också mycket mer. Det finns också nya modeller som är billigare och andra som är dyrare.
  27. Billigt kan betyda svagt – Billigare elfordon kan betyda att batteriet inte är lika starkt.
  28. Cykel eller moped – En elcykel som är snabbare än 25 km/h eller som har en motor som är starkare än 250 watt räknas som en elmoped.
  29. Rätt att skjutsa på elmoppe – För att få skjutsa en person på mopeden så ska detta stå inskrivet i registreringsbeviset. Den som skjutsas ska också ha hjälm.
  30. Service – När man servar en elmoped så är det särskilt bromsar och däck som man måste titta på. Dessa ska vara i gott skick för att man ska få köra.
  31. Trampa – Elcykeln har en motor som man får hjälp av när man trampa och det betyder i vissa fall att man måste trampa för att motorn ska ge hjälp. Men en elmoped är liksom en vanlig moped oberoende av vad du gör med tramporna.
  32. Batteri som är bra – Det är inte alla mopedbatterier som har långt liv. Byt det som kommer med mopedmodellen som du köper eller satsa på en modell som har ett riktigt bra batteri med lång livsläng.
  33. I Kina – I flera kinesiska städer så är det nu förbjudet med bensinmopeder då man försöker få bättre luftkvalitet vilket är möjligt med el-varianterna.
  34. Mil och kostnad – Det finns elmopeder som kan köra upp till åtta mil med en laddning och då kan man räkna på en kostnad på omkring 25 öre per mil.
  35. Elmopeden är inte en ny uppfinning. Den har länge funnits som prototyp och i olika typer av hemmabyggen.
    Elmoped for 2
    Elmoped med plats för 2
  36. Ladda inomhus – En modell där man plockar av batteriet är perfekt då man ska ladda inomhus och vill göra detta utan att ta med sig mopeden in. Dessutom så minskar stöldrisken då batteriet inte finns på mopeden.
  37. Billig i drift – Även om elmopeden är dyrare än en bensinmoped att köpa så kommer den att vara billigare i drift.
  38. Last – Man kan lasta omkring 230 kg på en elmoped med flak.
  39. Gator och terräng – Med en elmoped så kör man på vanliga gator. En elcykel i mountainbikemodell kan man köra på stigar i skogen med.
  40. Lätt att serva – Utan växellåda, förbränningsmotor och ventiler så blir det lätt att serva elmopeden.
  41. Året om – Det går att köra elmoped året om, även när det ligger snö och is på marken. Bra däck är då en fördel samt erfarenhet av att köra på halt underlag.
  42. Olika batterikapacitet – Tänk på att batteriets kapacitet kan skilja sig stort mellan dyra och billiga elmopeder.
  43. Cykelbana – Man ska inte köra med elmoped på cykelbana.
  44. Hopfällbar moped – Det finns ihopfällbar elmoped som man till exempel kan ta med sig i bilens bagageutrymme eller på båten.
  45. Bäst – Cykeln utan motor är ännu bättre än elmopeden för miljön och den ger motion!
  46. Högsta hastigheten – Elmoped klass I får max gå i 45 km/h.
  47. Klass II hastighet – Om man kör med elmoped klass II med trampor så kan man med dessa komma upp i högre hastighet än 25 km/h.
  48. Vad säger lagen – Lagen om vägtrafikdefinitioner säger att elcyklar som har elmotorer på över 250 watt och maximalt 1000 watt är elmopeder.
  49. Uppdateringar – Batterierna för elmopederna förbättras hela tiden och de blir lättare att ladda.
  50. Hastighet och batteri – Hastigheten du kör i kommer att påverka hur långt du kan komma med en laddning.
  51. Trafikförsäkring – Elmopeden som är i klass II behöver registreringsskylt och det måste finnas en giltig trafikförsäkring för den.
  52. Byte av batteri på elmoped – Man kan räkna med att ett normalt mopedbatteri räcker i cirka 2 års tid innan man måste köpa nytt. Det är bra att välja ett batteri som inte går att överladda.
  53. Ladda på natten – Det kan vara klokt att ladda mopedbatteriet varje natt efter en dags användning. Det är inte bra att lämna batteriet urladdat allt för länge.
  54. Med tanke på vintern – En elmoped ska servas någon gång per år så att man kan se över bromsar och däck. Detta är särskilt viktigt inför vinterkörningen. Var fjärde år bör man ge fordonet en rejäl service som är med djupgående.
  55. Med passagerare – Tre och fyra hjul ger i stort sett samma stabilitet. Det kan dock vara lättare att manövrera i tajta lägen med tre hjul än med mopedbilen. Mopedbilen ger dock mer utrymme för passagerare och kan kännas bekvämare att åka i.

Bonusfakta 

Enligt ett norskt test får vi veta att elmopeden inte drar mer ström än den laptop som alltid star öppen på ditt bord!

En annan sak…

Flakmoped på el!

Nu finns det också elmoped med flak. Det här är en stark sak med stor lastkapacitet. Ta en titt här!

NIU N-Sport Automat

★★★★★

✓ Minimal service och underhåll
✓ Billig drift
✓ Snabb acceleration

30 995.00 kr

populär

MONZTRO 45 km/h

★★★★

✓ Sportig elmoped
✓ Riktigt fin väghållning
✓ Snabb!

15 990.00 kr

populär